De juiste kleuren combineren in uw interieur

De juiste kleuren combineren in uw interieur

Kennis over kleuren leert u snel

Om de juiste kleuren te combineren in uw interieur, is het handig om het kleurenspectrum te gebruiken. Hierin staan alle kleuren op een logische manier en ziet u snel welke kleuren goed met elkaar te combineren zijn in uw interieur. Er zijn 3 manieren om kleuren te combineren:

  • Contrasterende kleuren
  • Harmonieuze kleuren
  • Toon op toon

 

Combineren met contrasterende kleuren

Kleuren die tegenover elkaar liggen in het kleurenspectrum noemen we complementaire kleuren en die contrasteren heel sterk. Ze versterken elkaar zelfs. In uw interieur werkt dat net zo, bijvoorbeeld door een blauwe bank voor een rode muur in uw woonkamer te plaatsen. De meest gebruikte contrasterende kleurcombinaties zijn groen-rood, paars-oranje, geel-blauw en blauw-rood. Door contrasterende kleuren te gebruiken krijgt u doorgaans een vrij uitgesproken en levendig interieur.

 

Harmonieuze kleuren gebruiken

Kleuren die naast elkaar op het kleurenspectrum liggen heten harmonieuze kleuren. Bekende voorbeelden zijn rood-oranje en groen-geel. Zeker als u harmonieuze kleuren gebruikt in combinatie met wit of zwart komen de harmonieuze kleuren optimaal tot hun recht. De harmonieuze kleuren geven uw interieur een zekere rust.

 

Toon op toon

Bij toon op toon (of ton-sur-ton) gebruikt u kleuren met dezelfde kleurtoon en steeds een andere hoeveelheid wit. Lichtrood, donkerrood en roze bijvoorbeeld. Deze kleuren kunt u naar hartenlust combineren voor een interieur dat rond één kleur is opgebouwd. Een brandweerrood bankstel, een roze tafelkleed op de eettafel, bordeauxrode kaarsen op de salontafel enzovoorts. Ook ton-sur-ton is mooi met wit of zwart. Overigens kunt u ook wit gebruiken voor een toon op toon inrichting. Verschillende wittinten voor het plafond en de muren geven bijvoorbeeld een bijzonder warm effect.