Leer of kunstleer?

Leer of kunstleer?

Leer of kunstleer?

Ga jij voor kunstleer of toch liever voor het echte werk? Weet je nou niet precies wat je zou willen en heb je de voor en nadelen het liefst even voor je op een rijtje gezet? Lees dan vooral verder, want wij helpen je hier graag bij!


Kunstleer en echt leer. Soms zijn ze niet van elkaar te onderscheiden, maar het verschil is er natuurlijk wel degelijk. Naast dat echt leder vaak een tikkeltje prijziger is dan het kunstleer hebben de twee soorten zeker ook hun eigen plus en minpunten.
 

Hoe zit het nou met echt leder?

Een echt leren stoel of bankstel heeft vaak een hoger prijskaartje, maar gaat dan ook vele jaren met je mee. Een echte investering en duurzaam dus! Hiernaast brengt de leren bank een authentiek en sfeervolle uitstraling met zich mee en wordt hij naarmate de jaren verstrijken vaak alleen nog maar karakteristieker. De leren banken hebben over het algemeen een mooie afwerking en zijn wat soepeler en elastischer dan de kunstleer varianten.

In het leer heb je meerdere varianten. Zo heb je open leder, splitleder, microleder, gewaxt leder, vol-aniline leder en haar semi variant. Bij ons in het assortiment kom je bijvoorbeeld vaak het stevig en stoere rundleer tegen of het Nubuck (vol-aniline) leder die met zijn geschuurde toplaag zorgt voor een bijna veloursachtig effect.

De nadelen van het echte leer kun je vinden in de soms indringende geur, het verliezen van zijn glans en de gevoeligheid voor vlekken en scheuren. Natuurlijk kun je de bank altijd wel zo goed mogelijk proberen te beschermen door bijvoorbeeld onze Protexx Leather Protection pakket aan te schaffen.

En hoe zit het dan nu met kunstleer?

Kunstleer is natuurlijk ten eerste de diervriendelijke variant van het echte leer. Het is gemakkelijker in het onderhoud en ook beter schoon te houden dan het echte werk. Ook is het niet vocht-doorlatend en zijn haren van eventuele huisdieren makkelijk te verwijderen. Een groot pluspunt van het kunstleer in natuurlijk ook het voordeel in de prijs! Onze kunstleren meubels kosten toch vaak een aardig zakcentje minder dan de lederen varianten.

Het nadeel van kunstleer is alleen wel dat het uiteindelijk toch minder duurzaam is dan het echt lederen meubel en soms wat goedkoper kan aanvoelen. Hiernaast is kunstleer gevoeliger voor slijtage en houdt het veel warmte vast. Dit kan natuurlijk ook een pluspunt zijn, maar in de zomer plak je met blote benen sneller aan een kunstleren bank vast dan aan de echt leren variant.