Soorten verlichting: Basis, Functioneel en Sfeer

Soorten verlichting: Basis, Functioneel en Sfeer

 

Wil je jouw ruimte verlichten? Dan is het belangrijk dat je de juiste verlichting uitkiest en aanschaft. Maar waar moet je dus op letten als het gaat om verlichting? En welke soorten verlichting zijn er? Geen paniek! Daar zullen wij in deze blog wat meer licht op schijnen.

lampen

 

Hoe kies ik de juiste verlichting?

Alvorens je een keuze maakt over je verlichting is het belangrijk dat je nagaat welke verlichting het beste past in jouw ruimte, maar ook welke verlichting nodig is. Wil je dat alles in de ruimte algemeen verlicht wordt, wil je een knusse zithoek creëren of heb je extra licht nodig voor bijvoorbeeld jouw werkhoek? Dit alles kan je bepalen door je te verdiepen op de soorten verlichting die er zijn. In deze blog zullen wij uitleg geven over basis verlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting en waar en wanneer deze verlichting te plaatsen.

hanglamp

 

Basisverlichting

Basis verlichting is de standaard verlichting die je in de meeste ruimtes tegen komt. Deze verlichting is centraal en bevindt zich meestal in het midden en aan het plafond van een ruimte. Het doel van deze verlichting is om voor een algemene licht uitstraling te zorgen zodat de gehele ruimte in één keer helder verlicht is. Voor basis verlichting kan je gaan voor een chique hang lamp in een neutrale kleur zoals wit of geel. Natuurlijk hoeft je lamp niet alleen te zorgen voor verlichting maar kan het ook dienen als een leuke decoratie. 

 

Functionele verlichting

Functionele verlichting is de verlichting die support biedt, bijvoorbeeld verlichting voor het lezen, of voor het klaarmaken van een maaltijd in de keuken, of voor de spiegel bij het aanbrengen van make-up. Hier komt een tafellamp, of wandlamp dus goed van pas. Zorg er wel voor dat de lamp helder genoeg is voor een optimale verlichting.

 

vloerlamp

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting zegt het al in de naam, dat is om een bepaalde sfeer te creëren in jouw woonruimte. Denk hierbij aan een warme en knusse look geven aan je woonkamer terwijl je met je geliefden of familie op een bankstel zit. Of een hele leuke lamp op je hoektafel voor dat extra fancy tintje in je woonruimte. Een vloerlamp is hier de perfecte optie voor.