Tips voor het kiezen van de juiste eethoek

Tips voor het kiezen van de juiste eethoek

Hoe kies je de juiste eethoek?

De eettafel is een plek waar we veel tijd doorbrengen. De eethoek brengt het hele gezin bij elkaar. Het is de plek waar we dineren, natafelen, gezellig spelletjes spelen en de krant lezen. Het is tegenwoordig voor vele ook de plek waar we werken. Het is daarom belangrijk dat je de juiste eettafel en eetkamerstoelen in huis haalt. Van de grootte tot het type materiaal van de tafel, er zijn verschillende aspecten om over na te denken voordat je een eethoek kiest.

 

Het formaat van de eettafel

lange houten eettafelRegel nummer één is dat de eettafel in je ruimte moet passen. Het klinkt heel voor de hand liggend, maar veel mensen verkijken zich er toch op. Een eettafel is een groot meubelstuk, waarbij je ook rekening moet houden met de ruimte eromheen. Houd er rekening mee dat je uit en in de stoel moet kunnen komen. Je kunt hier minimaal 1.15 meter voor vrijhouden. Om te visualiseren hoeveel ruimte je tafel zal innemen kun je met schilderstape de lengte en breedte op de vloer afplakken. Zo krijg je een beter beeld van de grootte van de tafel.


Bedenk vervolgens hoe je de tafel gaat gebruiken. Wil je etentjes organiseren voor vrienden of alleen een kopje koffiedrinken tijdens het lezen van de krant? Moet er genoeg ruimte zijn voor een heel buffet of alleen een laptop? Bedenk wat jouw wensen zijn en stem de grootte en vorm van de tafel hierop af. Als je weinig ruimte hebt overweeg dan een verlengbaar of uitschuifbaar eettafel. Hiermee kun je de tafel naar wens aanpassen. Erg handig als je bezoek hebt!

 

Het materiaal van de tafel 

De volgende stap is het kiezen van het materiaal van de tafel. Bij het kiezen van het materiaal is belangrijk om te denken aan je persoonlijke stijl, onderhoudsgemak en natuurlijk de prijs. Dit zijn de populairste materialen voor eettafels:

ronde eettafel met twee stoelen

 

Hout

Hout is een van de populairste materialen voor eettafels. Het is een klassieker, omdat het duurzaam en gemakkelijk te repareren is. Hout kan echter snel slijten, krassen tonen en prijzig zijn. Gelukkig hebben we bij A-Meubel meubels voor elk budget. Neem eens een kijkje bij onze grote collectie massief houten woonkamers.

 

Houtlook

Een goedkoper alternatief voor hout is een houtlook eettafel. Wil je een houtlook zonder het prijskaartje, dan is fineer een prima optie. Fineer zijn hele dunne houtbladen die als afwerklaag gelijmd worden op meubels. Fineer is niet gevoelig voor luchtvochtigheid en vervormd of scheurt niet snel. Fineer gaat daarom erg lang mee.

 

Glas

Ben je fan van een modern interieur? Ga dan voor een glazen eettafel. Glazen tafels creëren een open gevoel in je woonruimte. Glazen tafelbladen komen in verschillende varianten van mat tot getint. Een nadeel van glazen tafels is dat je elke vingerafdruk ziet. Een glazen eettafel is daarom misschien niet de beste optie als je nog jonge kinderen hebt.

 

Eetkamerstoelen

eettafel van hout met 6 grijze stoelen

 

Nadat je de perfecte eettafel voor jou hebt gevonden is het tijd voor de eetkamerstoelen. Je tafel en stoelen hoeven niet perfect te matchen, maar ze moeten wel bij elkaar passen qua stijl en maat. Wanneer het aankomt op eetkamerstoelen is het belangrijkste toch wel “meten is weten”. Overweeg de maximale ruimte die je eetkamerstoelen mogen innemen. Je moet namelijk de stoelen aan kunnen schuiven en de stoel moet hoog genoeg zijn om comfortabel te kunnen eten. Naast de maat moeten de meubels er ook goed uitzien. De stijlen van de eettafel en eetkamerstoelen moeten bij elkaar passen. Je kunt gaan voor meubels die poten van hetzelfde materiaal of dezelfde kleur hebben. Neem eens een kijkje bij ons divers assortiment stoelen om een beeld te krijgen van wat de mogelijkheden zijn.