De perfecte kleurbalans!

De perfecte kleurbalans!

 

De perfecte kleurbalans

De perfecte kleurbalans lijkt soms heel lastig te vinden, maar dit wordt al vele malen makkelijker wanneer je DE gouden regel toe past. Wil je nou liever een beetje afwisseling in je interieur qua kleur? Houd je dan aan de 60,30,10 regel. Deze regel zorgt ervoor dat je altijd de juiste balans creëert!

Het idee is vrij simpel: 60 procent van je interieur bestaat uit de dominante kleur (denk aan je muren), 30 procent bestaat uit een secundaire kleur (zoals bijvoorbeeld je bank en stoelen), de overige 10 procent gebruik je voor kleuraccenten die je kunt verwerken in accessoires of een leuke tafellamp.

Contrasterende kleuren

Het idee is dat de secundaire kleur (30%)  de dominante basiskleur (60%) ondersteund en goed bij deze kleur past. Hierbij kun je de secundaire kleur natuurlijk ook gebruiken als bijvoorbeeld een gave accentkleur op muur. De accentkleur (10%) kun je lekker contrasterend maken tegenover de dominante en secundaire kleur, maar kan je ook in dezelfde tint houden voor een wat rustigere sfeer.

Kies jouw kleurpalet

Kleurpalet voor jouw inrichtingBij het uitkiezen van de drie kleuren kun je gaan voor een kleurenpalet met dicht bij elkaar liggende kleurtinten (monochroom kleurenschema).
Deze techniek creëert vaak een rustgevende sfeer.

Kleurstalen 

Zoek de verschillende kleurtinten op het internet op of bezoek even de dichtstbijzijnde bouwmarkt en kijk bij de verfafdeling naar de kleurstalen.

Ook kun je natuurlijk gaan voor vel contrasterende kleuren. Contrastkleuren zijn makkelijk te bepalen door te kijken naar een kleurcirkel. (Zie afbeelding) De kleuren die tegen over elkaar liggen zijn contrasterende kleuren en zullen elkaar dus erg versterken. Voorbeeld hiervan zijn de kleuren blauw en oranje. Let op: de kleuren kunnen ook lekker met elkaar vloeken.

Google is your friend!

Er zijn dus een hele hoop verschillende mogelijkheden voor je kleurpalet. Mocht je door de bomen het bos even niet meer zien. Google dan gewoon “kleurenpalet woonkamer “en laat je inspireren. Of kijk tussen de woonkamersets van A-meubel!

Tip: Een truc uit het interieurstylisten boek is; Kies drie kleuren uit een stoffenprint, deze matchen in de meeste gevallen al, want de ontwerpen heeft hier al over nagedacht.

Kleuraccenten

Natuurlijk hoef je jezelf niet te houden aan deze regel, want regels zijn er natuurlijk om gebroken te worden. Stel je eigen formule samen of kies voor meer kleuraccenten binnen je interieur!